College Hostels oldalak
College Hostels Kossuth Lajos KollégiumokAuguszta HostelCampus Hostels

Hortobágy – a magyar puszta

Feltöltve 2020. szeptember 14. Írta: Vágó Mercédesz
Fedezzük fel a Hortobágy csodálatos állat- és növényvilágát!
Hortobágy – a magyar puszta
Magyarország legnagyobb pusztája, és egyúttal Közép-Európa legkiterjedtebb tengersík tája a Hortobágy. Természeti adottságai kedveztek egy olyan állattartó kultúra kialakulásának és fennmaradásának, amely csaknem a XX. század közepéig egyedülállónak tekinthető. Az év legnagyobb részében legeltetésre alapozott állattartás, amely évszázadokon át külföldön is piacképes volt, a puszta szélsőséges időjárásához igazodva, megőrizte a tartásmódnak leginkább megfelelő ősi állatfajtáinkat és az állatokat őrző-gondozó pásztorság hagyományait.

A hazánkban járt, és e tájékra is elvetődött külföldi utazóknak már korán feltűnt a puszta különlegessége, de a magyar költők, írók is megörökítették írásaikban a Hortobágy egyediségét, szépségét. Mai fogalmainkkal úgy is mondhatnánk, hogy a Hortobágyot az idegenforgalom számára már a XVIII. században felfedezték. Nincs az országnak még egy olyan tája, amelyről annyi népdal, költemény, prózai írás, művészi alkotás született volna, mint a magyar pusztáról.

Itt jött létre hazánk elsőként és egyben legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkja, a Hortobágyi Nemzeti Park 1973. január 1-jén. Címerében daru látható, amely a Hortobágy egyik jelképe. Napjainkban már közel 15 ezer daru állomásozik a Hortobágyon. A puszta, a halastavak és egyéb vizes élőhelyek a közönséges vagy szürke daru európai vonulásának legnépesebb szárazföldi pihenőhelyeként ismertek, a daruvonulás pedig az ősz leglátványosabb természeti eseménye a pusztában.

Alapító okirata szerint a Hortobágyi Nemzeti Park legfőbb feladatai közé tartozik, hogy óvja és fejlessze a puszta természeti és kulturális értékeit, őrizze meg a Hortobágy jellegzetes tájképét, a növény-és állatvilágot, biztosítsa a madárvilág háborítatlan fészkelését, vonulását, segítse a pusztai életforma fennmaradását és bemutatását, és védje meg az ősi magyar állatfajtákat. A pusztán mind a mai napig jellemző a legeltető állattartás; a nemzeti park a kipusztulófélben lévő ősi magyar háziállatfajták legnagyobb élő génrezervátuma. Találkozhatunk itt magyar szürkemarhával, rackával, mangalicával, ménesekkel. 

130 Natura 2000 hálózatba tartozó terület található a magyar pusztán; különleges madárvédelmi területek és különleges élőhelymegőrzési területek egyaránt. A Hortobágy természeti és kulturális értékeivel olyannyira unikális, hogy 1999-ben az UNESCO a világörökségek listájára emelte.

A látogatóknak a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont mellett érdemes megnézni a Pásztormúzeumot, a Körszín kiállítást, a Hortobágyi Csárda tárlatát, a Hortobágyi Vadasparkot, a Pusztai Állatparkot és a Madárkórházat. Sétálhatunk a tanösvényeken és kirándulást tehetünk a Hortobágy- Halastavi Kisvasúttal, hogy felfedezzük a puszta csodáit. Tavasztól őszig a Hortobágyi Nemzeti Park emellett számos programmal és rendezvénnyel várja az érdeklődőket.

Forrás és további információk: https://www.hnp.hu/hu

Akciók, hírek

Hortobágy – a magyar puszta
Fedezzük fel a Hortobágy csodálatos állat- és növényvilágát!
A Debreceni Református Kollégium
Hogyan vált a gerundium a debreceni diákság szimbólumává, és hány kötetet őriznek a Nagykönyvtárban?
Egészségben és biztonságban nálunk
Sportolási lehetőségekkel, tiszta környezetben várjuk vendégeinket
Aquaticum Strand
Szállóvendégeinknek kedvezményes belépőjegyet biztosítunk Debrecen egyedülálló, új fürdőkomplexumába.
Debrecen Téged vár!
Foglaljon most kedvező áron, rugalmas lemondási feltételekkel és ajándékkal!

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le akciós szálláslehetőségeinkről, híreinkről.

Nincs más dolgod, csak kitölteni az alábbi mezőket és feliratkozni.

Feliratkozom

Elérhetőségek

Útvonal tervezése: 4032 Debrecen, Nagyerdei krt. 98. Hívjon minket: +36 (52) 532 348
© 2020 Minden jog fenntartva!
Üzemeltető cégek:
OEC West Hostel Zrt. 4028-Debrecen, Kassai u. 26.
Medikus Hostel Zrt. 4028-Debrecen, Kassai u. 26.
WebDeb - Ahol a weblapok születnek...