class="head_mail" href="mailto:uh!pont!sletsohegelloc!kukac!letsoh!pont!sukidem">uh!pont!sletsohegelloc!kukac!letsoh!pont!sukidem4032 Debrecen, Nagyerdei krt. 98.+36 52 532 348
HomeNews.

.

2020. október 1. Written by: Vágó Mercédesz

Hogyan vált a gerundium a debreceni diákság szimbólumává, és hány kötetet őriznek a Nagykönyvtárban?

.

A Debreceni Református Kollégium 1538 óta működik jelenlegi helyén. Azóta a magyar kultúrtörténet fontos részévé vált. Számos híres író, költő, tudós és közéleti személyiség tanult és tanított ebben az intézményben.
Emellett a kollégium sorsfordító történelmi események helyszíne is volt. Az iskola istentiszteleti helyeként szolgáló Oratóriumban ülésezett a Szabadságharc idején, 1849 januárja és májusa között a Képviselőház. Ebben a teremben készítette elő az országgyűlés a Habsburg-ház 1849. április 14-én kihirdetett trónfosztását, itt folyt a Függetlenségi Nyilatkozat vitája is. 1944-ben, amikor Budapest még német megszállás alatt volt, az ország ideiglenes fővárosa ismét Debrecen lett, ekkor szintén ez a terem volt az ideiglenes nemzetgyűlés otthona.
Debrecen polgárai természetbeni és pénzadományaikkal évszázadokon át az iskola legfőbb fenntartói voltak. A diákság viszonzásul a temetéseken szolgált énekléssel, és ellátta a tűzoltás sokszor igen veszélyes feladatát is. A tűzoltó diákok eszközei közül a legnevezetesebb a tűzfészek szétverésében, az égő ház ajtajának betörésében, a vízhordást akadályozó kerítések eltüntetésében hasznosítható, tölgyfából faragott gerundium, mely máig a debreceni diákság szimbóluma.
A 2013-ban nemzeti műemlékké nyilvánított kollégium múzeuma állandó kiállításai bemutatják az iskola történetét, diákéletét és a Tiszántúli Református Egyház vallási művészetét. A csodálatos falfestményekkel díszített épület lépcsőháza a több mint 600 000 kötetet tároló könyvtár, a Csokonai Szoba és az Oratórium bejáratához vezet.
A múzeumban látható az eredetileg 50 mázsás Rákóczi-harang egy darabja is, amely I. Rákóczi György erdélyi fejedelem címerét és latin nyelvű jelmondatát tartalmazza. A harang az 1802-es tűzvésznek esett áldozatul, amikor a régi András-templom mellett álló Verestoronyból leesett, hozzá nem értő kezek hideg vízzel locsolták le és megrepedt. A címert ekkor vágták ki belőle. A pár évtizeddel később újraöntött harang ma a Református Nagytemplom tornyában szolgál.

Ha szeretne több érdekességet megtudni a Debreceni Református Kollégiumról, figyelmébe ajánljuk ezt a cikket. 

Forrás
 
© 2022 All rights reserved! Operating company: OEC West Hostel Zrt.
4032 Debrecen, Móricz Zsigmond út 22.
Medikus Hostel Zrt. 4032 Debrecen, Móricz Zsigmond út 22.
Created by:WebDeb.hu