College Hostels oldalak
College Hostels Kossuth Lajos KollégiumokAuguszta HostelCampus Hostels

A Debreceni Református Kollégium

Feltöltve 2020. szeptember 14. Írta: Vágó Mercédesz
Hogyan vált a gerundium a debreceni diákság szimbólumává, és hány kötetet őriznek a Nagykönyvtárban?
A Debreceni Református Kollégium
A Debreceni Református Kollégium 1538 óta működik jelenlegi helyén. Azóta a magyar kultúrtörténet fontos részévé vált. Számos híres író, költő, tudós és közéleti személyiség tanult és tanított ebben az intézményben.

Emellett a kollégium sorsfordító történelmi események helyszíne is volt. Az iskola istentiszteleti helyeként szolgáló Oratóriumban ülésezett a Szabadságharc idején, 1849 januárja és májusa között a Képviselőház. Ebben a teremben készítette elő az országgyűlés a Habsburg-ház 1849. április 14-én kihirdetett trónfosztását, itt folyt a Függetlenségi Nyilatkozat vitája is. 1944-ben, amikor Budapest még német megszállás alatt volt, az ország ideiglenes fővárosa ismét Debrecen lett, ekkor szintén ez a terem volt az ideiglenes nemzetgyűlés otthona.

Debrecen polgárai természetbeni és pénzadományaikkal évszázadokon át az iskola legfőbb fenntartói voltak. A diákság viszonzásul a temetéseken szolgált énekléssel, és ellátta a tűzoltás sokszor igen veszélyes feladatát is. A tűzoltó diákok eszközei közül a legnevezetesebb a tűzfészek szétverésében, az égő ház ajtajának betörésében, a vízhordást akadályozó kerítések eltüntetésében hasznosítható, tölgyfából faragott gerundium, mely máig a debreceni diákság szimbóluma.

A 2013-ban nemzeti műemlékké nyilvánított kollégium múzeuma állandó kiállításai bemutatják az iskola történetét, diákéletét és a Tiszántúli Református Egyház vallási művészetét. A csodálatos falfestményekkel díszített épület lépcsőháza a több mint 600 000 kötetet tároló könyvtár, a Csokonai Szoba és az Oratórium bejáratához vezet.
A múzeumban látható az eredetileg 50 mázsás Rákóczi-harang egy darabja is, amely I. Rákóczi György erdélyi fejedelem címerét és latin nyelvű jelmondatát tartalmazza. A harang az 1802-es tűzvésznek esett áldozatul, amikor a régi András-templom mellett álló Verestoronyból leesett, hozzá nem értő kezek hideg vízzel locsolták le és megrepedt. A címert ekkor vágták ki belőle. A pár évtizeddel később újraöntött harang ma a Református Nagytemplom tornyában szolgál.

Ha szeretne több érdekességet megtudni a Debreceni Református Kollégiumról, figyelmébe ajánljuk a következő cikket: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/10-1-erdekesseg-a-debreceni-reformatus-kollegiumrol/
Forrás: www.visitdebrecen.hu

Akciók, hírek

Hortobágy – a magyar puszta
Fedezzük fel a Hortobágy csodálatos állat- és növényvilágát!
A Debreceni Református Kollégium
Hogyan vált a gerundium a debreceni diákság szimbólumává, és hány kötetet őriznek a Nagykönyvtárban?
Egészségben és biztonságban nálunk
Sportolási lehetőségekkel, tiszta környezetben várjuk vendégeinket
Aquaticum Strand
Szállóvendégeinknek kedvezményes belépőjegyet biztosítunk Debrecen egyedülálló, új fürdőkomplexumába.
Debrecen Téged vár!
Foglaljon most kedvező áron, rugalmas lemondási feltételekkel és ajándékkal!

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le akciós szálláslehetőségeinkről, híreinkről.

Nincs más dolgod, csak kitölteni az alábbi mezőket és feliratkozni.

Feliratkozom

Elérhetőségek

Útvonal tervezése: 4032 Debrecen, Nagyerdei krt. 98. Hívjon minket: +36 (52) 532 348
© 2020 Minden jog fenntartva!
Üzemeltető cégek:
OEC West Hostel Zrt. 4028-Debrecen, Kassai u. 26.
Medikus Hostel Zrt. 4028-Debrecen, Kassai u. 26.
WebDeb - Ahol a weblapok születnek...